Sinun mökkisikö älymökki?

Niin sanotusta älykodista saattaa ensimmäisenä tulla mieleen mahdollisuus säätää vaikkapa kodin valoja tai äänitunnelmia. Mutta se voi olla muutakin.

Älymökki säästää sähkölaskussa

Ludvig Liljequist kertoo, että perheen mökki sijaitsee Siuntiossa, noin tunnin matkan päässä kotoa. Mökillä ollaan viikonloppuna ja aina muutenkin, kun on mahdollisuus. Tosin reunaehtona on jäätilanne eli mökkeilykausi kestää varhaisesta keväästä loppusyksyyn, sillä mökki sijaitsee saaressa.

Miksi muutitte vapaa-ajan asunnon ”älymökiksi” ja mitä kaikkea järjestelmällä voi tehdä?

− Teimme viime kesänä remonttia mökillä, muun muassa juoksevan veden, ja tuolloin sähkömies ehdotti tätä asiaa meille. Lämmitysmuotona mökillä on patterit ja ilmalämpöpumppu. Pääsyynä oli energiatehokkuus ja mahdollisuus ohjata lämmitystä etänä. Mökkiä on turhaa lämmittää koko ajan, jos siellä ei olla.

Oma mökki ei ole heille ”älykoti” sinänsä, sillä siellä ei harrasteta digitaalisia asioita, vaan kaikkea muuta.

− Kaikkein parasta mökillä on saaristo itsessään, veneily ja kaikki mereen liittyvä. Mökillä ei ole tarkoitus keskittyä Ipadeihin ja sähköpostiin.

Liljequist on ollut tyytyväinen päätökseensä. Talven aikana on tullut kerrottua asiasta kavereille ja sille on ehkä vähän hymyilty nörtteilynä.

− Mutta on ollut hauska näyttää nettikameran kuvia mökiltä. Ja kyllä hymy on hyytynyt, kun kerroin, että säästöä vuoden sähkölaskussa tulee jopa 40 %, mikä on aika merkittävä summa. Koska itse investointi ei ollut kallis, se maksaa itsensä takaisin jo parissa vuodessa.

Onko laituri paikallaan?

Myös ajatus siitä, että hella tai kahvinkeitin ei voi jäädä päälle rauhoittaa. Kun poissa -nappi on päällä, virrat on pois. Tämä on lapsiperheessä myös turvallisuustekijä.

Nettikamera ja sensorit kertovat myös, jos mökillä on vaikkapa ikkuna mennyt rikki.

− Varkaita tuskin enää sen jälkeen saadaan kiinni, ja eipä mökillä ole mitään erityisen arvokasta. Siitä on kuitenkin hyvä saada itselle tieto. Rikkinäinen ikkuna aiheuttaa paljon harmia, jos vesi, lumi ja tuuli pääsevät talven aikana sisälle.

Miten vapaa-ajan asuminen on muuttunut automaatiojärjestelmän asennuksen myötä?

− Aiemmin, kun tultiin perjantai-iltana mökille, niin ensin oltiin monet fleecet ja villasukat päällä ja ehkä vihdoin lauantaina mökki alkoi olla lämmin. On mukavaa, kun lämmön voi laittaa etänä päälle, ja kun mökille tullaan, on lämpö noin 20 astetta.

Ja onhan se ihan kiva myös nähdä nettikamerasta, että laituri on vielä paikallaan. Tietääpä mitä on vastassa, kun tullaan mökille keväällä ensimmäisen kerran, Liljequist naurahtaa.

,