Saitko punkin? 4 asiaa, joita sinun ei tulisi koskaan tehdä

Kesäisin on ihanaa olla ulkona, kun aurinko hellii ihoa ja huolet eivät paina lainkaan. Mansikat, jäätelö ja kaverit — minä yksinkertaisesti rakastan kesää!

Ihmiset eivät ole kuitenkaan ainoita, jotka rakastavat kesää. Myös punkit pitävät kesästä. Ne elävät syömällä toisten verta – ihmisten, koirien ja kaikkien muidenkin.

Punkit ovat vain nuppineulanpään kokoisia, mutta ne voivat kuitenkin aiheuttaa vakavia terveydellisiä ongelmia. Punkit levittävät monia tauteja, esimerkiksi borrelioosia. Vaara on erityisen suuri pitkässä heinikossa, jossa punkit viihtyvät parhaiten. Muista siis pukeutua ja suojautua kunnolla.

Näin punkin poistaminen onnistuu

1. Käytä punkkipihtejä.

Punkkeja poistettaessa on tärkeä käyttää oikeanlaisia välineitä. Punkkipihdit ovat nimensä mukaisesti juuri punkkien irrottamiseen tarkoitetut välineet, joilla ötökän saa poistettua turvallisesti.

2. Irrota punkki niin läheltä ihoa kuin mahdollista.

Punkki tarttuu kiinni puremalla ihoa suullaan. Punkki tulisi irrottaa mahdollisimman läheltä sen suuta. Punkkia ei tule painaa tai murskata, sillä tuolloin infektioriski kasvaa merkittävästi.

3. Vedä tasaisesti ylöspäin.

Sinulla on nyt pinsetit tai punkkipihdit. Sinun tulee toimia varovaisesti ja vetää punkkia tasaisesti ylöspäin. Älä ravistele tai heiluttele pinsettiä – tuolloin punkki saattaa poiketa, jonka seurauksena osa siitä jää ihosi sisälle. Punkin loppuosa tulee irrottaa pinsettien avulla, mikäli se katkeaa irrotuksen yhteydessä.

4. Puhdista

Pese puremakohta huolellisesti saippualla ja lämpimällä vedellä, ja puhdista se vielä desinfiointiaineella.

5. Tapa punkki.

Luulitko olevasi valmis, kun olet irrottanut punkin iholtasi? Mietipä uudestaan.

Paras tapa on puristaa punkki kuoliaaksi ja vetää se alas vessanpöntöstä – punkki kuolee takuuvarmuudella, kertoo punkkiasiantuntija Lars Lundqvist Metrolle.

Punkin voi myös polttaa, jolloin se kuolee välittömästi.

6. Seuraa oireita.

Punkinpuremasta voi aiheutua kuumetta, ja tuolloin kannattaa lähteä lääkäriin. Tässä tilanteessa voi olla, että punkki on kantanut infektiota. Hyvä idea onkin laittaa poistettu punkki muovipussiin ja pakastimeen. Tämän avulla lääkärit voivat selvittää nopeasti, mitä sairautta se on mahdollisesti kantanut.

Ihon purema-aluetta tulee tarkkailla muutaman viikon ajan. Mikäli punkinpureman alue muuttuu punaiseksi, tulisi olla yhteydessä lääkäriin. Ole yhteydessä lääkäriin myös, mikäli saat viikon kuluessa kuumetta, päänsärkyä, pahoinvointia, väsymystä tai lihassärkyä.

Kuva: Pixaby

Näitä asioita sinun EI tulisi tehdä:

1. Polttaa punkkia iholtasi

Älä koskaan poista punkkia polttamalla iholtasi. New York Times kirjoittaa, että riski infektiolle saattaa tämän seurauksena kasvaa. Voit myös polttaa vahingossa itseäsi, mikä ei luonnollisesti ole hyvä asia.

2. Peittää rasvalla

Vanhan ohjeen mukaan punkin saa irrotettua peittämällä se rasvalla. Tätä ei kuitenkaan enää suositella, sillä silloin taudinaiheuttajat siirtyvät helpommin punkista verenkiertoon.

3. Käyttää alkoholia

Punkkia ei kannata yrittää tuhota myöskään alkoholilla. Punkki kuolee hitaasti alkoholiin, jonka seurauksena infektioriski kasvaa.

4. Repäistä pois.

Älä repäise punkkia pois, vaan käytä aina punkkipihtejä!

 

Jaa tämä artikkeli, jotta myös ystäväsi osaavat toimia oikein, irrottaessaan punkkeja.

Mediaplanet, [email protected]