Etusivu » Rakentaminen ja kunnostaminen » Pitkäikäinen ja luontoystävällinen jätevesijärjestelmä on edullisin
Sponsoroitu

Loma-asunnoilla erilaisilla innovatiivisilla ympäristötekniikan ratkaisuilla turvataan luonnon ja ihmisten hyvinvointi. Jätevesijärjestelmissä ekologisuus kulkee usein käsi kädessä ekonomisuuden kanssa.

Haja-asutusalueiden mökki- ja loma-asuntoasumiseen on mahdollista saada monia mukavuuksia ympäristöystävällisin keinoin. Jätevesijärjestelmä tulee kuitenkin aina valita kiinteistön ja asukkaiden tarpeiden mukaisesti, sillä mökkiolosuhteissa on paljon eroja.

Asiantuntija Ilkka Raita muistuttaa, että esimerkiksi tankkiautolla tehtävää huoltoa vaativa järjestelmä ei ole sovelias saareen asennettavaksi korkeiden huoltokustannustensa vuoksi.

– Kohteisiin, joissa ei ole kunnon tiestöä, kannattaa asentaa itsehuollettava järjestelmä. Tämänkaltaiset järjestelmät ovat suunniteltu niin, että niiden huoltaminen on käyttäjälleen yksinkertaista ja helppoa.

Arvokas, tärkeä ympäristö

Jätevesijärjestelmissä ekologisuus ja ekonomisuus kulkevat Raidan mukaan usein käsi kädessä: se mikä on ympäristön kannalta parasta, on usein myös kokonaistaloudellisinta. Tärkeää on järjestelmän tehokkuuden lisäksi sen pitkäikäisyys ja käyttökustannukset elinkaaren aikana.

– Hyvin suunniteltu ja toteutettu jätevesijärjestelmä ei välttämättä hankittaessa ole edullisin vaihtoehto, mutta pitkässä juoksussa osoittautuu taloudellisimmaksi ratkaisuksi.

Mökkirakennuksiin ja niiden varustetasoon investoidaan suuria summia, mutta arvokkaimmaksi mielletään kuitenkin nimenomaan lomapaikan luonto ja ympäristö.

– Ympäristöystävällinen järjestelmä kannattaa valita siksi, että se ylläpitää vesistön ja luonnon puhtautta ja samalla kiinteistön arvoa, Raita korostaa.

Tuotteet, jotka kestävät 

Raita Domesticin ympäristöystävälliset tuotteet on tarkoitettu vapaa-ajan asunnolle, jonne halutaan nykyajan mukavuudet luontoa kunnioittaen.

– Käytämme wc-, harmaavesi- ja sekavesiratkaisuissa markkinoiden edistyneimpiä puhdistustekniikoita, Raita kertoo. 

Raita BioBox on harmaille jätevesille tarkoitettu biologinen puhdistamo, joka toimii luonnon ehdoilla. Laite ei tarvitse lainkaan sähköä. Sen käyttöikä on 50–100 vuotta, ja elinkaarensa aikana sen käyttökustannukset ovat erittäin pienet. Raita painottaa myös ympäristöystävällisiä wc-ratkaisuja, joissa yhdistyvät käyttömukavuus ja kompostoitava toiminta. Valikoimassa on omat mallit sisä- ja ulkokäyttöön.

– Meidän järjestelmillämme myös loma-asunnolla voidaan nauttia kaikista asumismukavuuksista ilman, että ympäristölle aiheutuu kuormitusta. Tämä on järkevin ratkaisu myös kukkaron kannalta.

Next article