Etusivu » Piha ja puutarha » Älä kitke tätä pihaltasi – Vihannesportulakka on yllättävä terveyspommi
Niksit

Älä kitke tätä pihaltasi – Vihannesportulakka on yllättävä terveyspommi

vihannesportulakka
vihannesportulakka
Kuva: Getty Images

Kaikki ovat varmasti ainakin lapsena kitkeneet rikkaruohoja pois kyykyssä tuskaillen. Vaikka kitkeminen ei tosiaankaan ole nautittavaa puuhaa, on todella palkitsevaa nähdä rikkaruohoton puutarha jossa istuttamasi kasvit kasvavat hyvää vauhtia.

Mutta ennen kuin nyhdät pois kaiken, mitä et ole istuttanut, kannattaa pitää mielessä että jotkut niin sanotut rikkaruohot ovat itse asiassa terveydelle hyödyllisiä kasveja, joita ei kannata heittää pois.

Yksi niistä on vihannesportulakka. Monien mielestä se on ei-toivottu ilmestys pihoilla ja puutarhoissa. On kuitenkin niin, että vihannesportulakalla on yllättäviä, positiivisia terveysvaikutuksia.

Vihannesportulakka on yksivuotinen yrtti jonka lehdet ovat tummanvihreitä ja niiden kukat ovat keltaisia. Monien mielissä tämä ravinteikas yrtti on rikkaruoho, mutta tämän jutun lukemisen jälkeen he saattavat muuttaa mieltään.

vihannesportulakka
Kuva: Wikipedia

Vihannesportulakka sisältää runsaasti vitamiineja (A-, B- ja C-vitamiineja) ja tärkeitä mineraaleja. Siinä on myös enemmän omega-3-rasvahappoja kuin missään muussa lehtikasvissa. Lisäksi vihannesportulakassa on runsaasti rautaa, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä ja seleeniä, jotka ovat hyödyllisiä terveydelle. Vihannesportulakan A-vitamiini on puolestaan hyväksi mm. silmien, ihon ja limakalvojen toiminnalle.

Ne jotka käyttävät kalliita lisäravinteita, voisivat kokeilla vihannesportulakkaa vaihtoehtona. Sen viljeleminen ei maksa juuri mitään ja se maistuu yllättävän hyvälle.

Hyvä tapa vihannesportulakan sisällyttämiseksi ruokavalioon on sen käyttäminen salaateissa. Voit ajatella että se sopii minne vain pinaattikin sopisi. Se sopii siis monien keittojen ja ruokien maustamiseen. Sen lehtiä voi myös silputa leivän päälle.

vihannesportulakka
Kuva: Flickr

Vihannesportulakka oli 1800-luvulla Suomen suosituimpia keittiökasveja, mutta sittemmin sen käyttö on hiipunut. Ehkä tänä vuonna olisi aika ottaa se takaisin laajempaan käyttöön!

Next article