Etusivu » Mökillä » Vuokratontille oma mökki
Sponsoroitu

Monen unelmana on oma mökki järven rannalla, erämaassa tai tunturin kupeessa. Tontti on mahdollista myös vuokrata, jolloin säästynyt pääoma voidaan käyttää mökin rakentamiseen.

Suomalaiset ovat tunnetusti mökkikansaa ja nauttivat luonnon rauhassa oleskelusta. Mökkiunelman toteuttamiseen tarvitaan oma tai vuokratontti. Metsähallituksen myyntipäällikkö Kari Männistö muistuttaa, että vuokraamalla tontin ostamisen sijaan voi säästyneen pääoman käyttää mökin rakentamiseen.

Valtion mailla sijaitsevilla tonteilla puhdas luonto on erityisen lähellä.

– Esimerkiksi meidän tonteistamme selvä enemmistö, noin 60 %, vuokrataan aluksi. Vuokraajat voivat myöhemmin ostaa tontin omakseen.

Männistön mukaan vuosivuokra voi tonttia vuokratessa tuntua suurelta, mutta kun rahamäärän jakaa kuukausille, summa on hyvinkin maltillinen.

Luonto aivan lähellä

Metsähallituksella on tarjolla suuri määrä Laatumaa-tontteja valtion mailla eri puolella Suomea – jokien ja järvien rannoilla sekä tuntureilla.

– Suurin osa kaavoitetuista tonteista on rantatontteja lomanviettotarkoituksiin, mutta tarjolla on tontteja myös miltei jokaisessa Lapin matkailukeskuksessa, Männistö kertoo.

Männistö korostaa, että valtion mailla sijaitsevilla tonteilla puhdas luonto on erityisen lähellä.

– Esimerkiksi Ylläksellä upeat kansallispuistomaisemat ovat kivenheiton päässä, ja retkeilyalueita löytyy vaikka millä mitalla.

Matkailukeskuksissa on perinteisesti totuttu talviaktiviteetteihin, mutta viime aikoina on alettu panostaa myös kesäkauteen.

– Tarjolla on paljon uusia palveluja, kuten ruokapaikkoja ja pyöräilyreittejä. Kesäkävijöitä on viime aikoina ollut enemmän, sillä kotimaassa matkailusta on tullut trendi, Männistö kertoo.

Metsähallituksen tonteista 60% vuokrataan aluksi, jonka jälkeen vuokraaja voi ostaa tontin itselleen. Kuva: Metsähallitus

Mökin voi vuokrata myös eteenpäin

Mikään ei myöskään estä vuokraamasta omaa vuokratonttia ja sillä sijaitsevaa mökkiä eteenpäin.

– Tunturikeskuksissamme on paljon asiakkaita, jotka vuokraavat mökkiään. Osalla saattaa myös olla tontillaan paritalo, jonka toinen puoli on omassa käytössä ja toista pidetään vuokralla, Männistö kuvailee. 

Infra, kuten vesijohdot, viemäröinti ja sähköt pyritään aina järjestämään tontille kuin tontille.

– Joskus tontti kuitenkin on niin kaukana, että infran veto tulisi kohtuuttoman kalliiksi. Silloin tontti jätetään ilman. Esimerkiksi erätonteillamme on vain perille johtava tie, mutta moni ei muuta kaipaakaan.

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hallinnassa on kolmannes Suomen pinta-alasta. Hoidamme ja kehitämme vastuullisesti valtion omistamia maa- ja vesialueita siten, että ne hyödyttävät mahdollisimman hyvin koko yhteiskuntaa.

Next article