Etusivu » Mökillä » Siivouksessa pärjää yleispuhdistusaineella
Niksit

Siivouksessa pärjää yleispuhdistusaineella

Siivoustaidot opitaan yleensä kotoa, mutta välillä on hyvä tarkistaa siivouskomeron sisältöä ja omat siivoustottumukset. Marttojen kehittämispäällikkö Teija Jerkku antaa vinkkejä arkiseen siivoukseen. Pienillä teoilla saa paljon puhdasta.

Millaisia siivoajia ihmiset nykyään ovat?

– Hyvin erilaisia, osa siivoaa mielellään säännöllisesti, ja toisia siivoaminen ei kiinnosta ollenkaan. Jotkut siivoavat itse, toiset ostavat palvelun. Siivousintoon vaikuttaa myös elämäntilanne, onko perhettä, lemmikkejä ja allergioita. Tärkeintä, että joskus joku siivoaa, Teija Jerkku toteaa.

Martoilta kysytään neuvoa erilaisissa siivoukseen liittyvissä asioissa. Puhelinpalvelussa usein toistuvia kiinnostuksen kohteita ovat erilaisten pintojen hoitaminen ja mikä puhdistusaine sopii mihinkin käyttöön. Kysymyksiä tulee myös kodinkoneiden, kuten uunin ja liesituulettimen puhdistamisesta, sekä miten päästä eroon kutsumattomista ötököistä.

Runsas vesi ei sovi kaikille pinnoille

Yleispuhdistusaineella ja nihkeällä siivousrievulla saa Jerkun mukaan pinnat yleensä hyvin puhtaaksi.

– Aiemmin käytettiin paljon vettä ja kuurattiin lattiat märällä. Nykyiset pintamateriaalit eivät sitä välttämättä kestä. Vähällä vedellä tai miedoilla aineilla pärjää. Niin et tee vahinkoa muun muassa puulattialle.

Martat kannustavat ympäristöä ja kukkaroa mahdollisimman vähän rasittavien puhdistusaineiden hankkimiseen. Esimerkiksi nestemäinen mäntysuopa sopii uunin puhdistamiseen voimakkaiden uuninpuhdistusaineiden sijaan. Joitain siivousvälineitä joka kodissa on hyvä olla, kuten pölynimuri, varrellinen lattiamoppi, eriväriset puhdistusliinat käytön mukaan ja tietysti vessaharja.

Noudata tuotteen käyttöohjeita

Puhdistusaineen annostus- ja käyttöohjeita kannattaa noudattaa. Tuote voi olla sopimaton jollekin pinnalle.

– Helposti tulee lorautettua puhdistusainetta liikaa. Siitä on haittaa ympäristölle, lompakolle ja mahdollisesti siivottavalle pinnallekin.

Yleispuhdistusainetta voi laimentaa käyttötarkoitusta vastaavasti valmiiksi suihkupulloon. Jerkun mukaan mitään desinfiointiaineita tavallinen koti ei tarvitse siivouskomeroa ja luontoa kuormittamaan. Kylpyhuoneessa vain saostumiin tarvitaan hapanta puhdistusainetta.

Siivoa päivittäin, kerran viikossa ja vuosittain

Pienet asia pitävät yllä kodin siisteyttä. Keittiössä voi pyyhkiä leivänmurut ja rasvatahrat pinnoilta välittömästi ruoanlaiton jälkeen. Puhtaalle pinnalle pöly ei tartu yhtä helposti kuin rasvaiselle. Imurointi ja WC:n siivous on hyvä tehdä kerran viikossa. Ikkunoiden ja saunan pesun voi tehdä harvemmin, omien mieltymystensä mukaan.

– Vaatekaapit on hyvä siivota vuodenajan vaihtuessa. Samalla kun pyyhkii hyllyt, huomaa, onko kaapissa jotain turhaa tai rikkinäistä.

Ruokakomeroiden perusteellisessa siivouksessa kerran vuodessa voi poistaa vanhentuneet tuotteet ja varmistaa, ettei kaapissa ole mitään ötököitä.

– Harva nauttii siivoamisesta, mutta puhdas ja siisti lopputulos miellyttää kaikkia, Jerkku sanoo.

Kesäisin pihalla pyörii paljon pörriäisiä ja niiden sisäänpääsy voidaan estää esimerkiksi ikkunaverkoilla tai rakentamalla paperipussista ampiaispesä ovensuulle.

Next article